Banen

24 februari 2021


De banen zijn:  OPEN

 

Het is natuurlijk vervelend dat we door het weer nu even niet kunnen spelen. Zeker nu het weer wat beter wordt is er al snel het gevoel dat we wel weer kunnen. Daarom kort even wat achtergronden van de gevolgen van vorst en sneeuw voor onze banen.

Eerst de sneeuw. Er zijn verenigingen die de sneeuw van de banen vegen. Dit is niet verstandig. Bij zandkunstgras en rood zand ingestrooid kunstgras kunnen de kunststof vezels beschadigen en wordt met de sneeuw ook veel instrooimateriaal verwijderd. Dit beïnvloedt de speeleigenschappen en wellicht zelfs de levensduur van de banen. Wij kiezen er daarom als vereniging voor om dit niet te doen.

Bij alleen vorst zijn de banen in principe bespeelbaar. Je kunt geen directe schade aanbrengen aan de toplaag. Het ligt voor de hand dat banen bij vorst wel harder en gladder zijn, met ook weer nadelen en risico’s.

Tenslotte opdooi. Dit is de grootste vijand van tennisbanen in de winter. Onze tennisbanen zijn aangelegd op een fundatie van lava. Als water in de lavafundatie bevriest komen de lavakorrels door het uitzetten van het water letterlijk omhoog. De fundatie zet als het ware uit. Als het bevroren water in de fundatie bij dooi vervolgens gaat smelten is er sprake van zogenoemde opdooi. De uitgezette massa verliest zijn stabiliteit. Het water moet op een natuurlijke wijze weer terug te zakken in de originele staat. Is er nog deels vorst aanwezig in de lavalaag, dan zullen bij betreding en bespeling van de tennisbanen de lavakorrels worden weggedrukt. Zeker als de lava bijvoorbeeld in de schaduw minder sterk ontdooit. Dit is vergelijkbaar met voetstappen in het zand. Aan het oppervlak kun je het niet zien, waardoor het idee kan bestaan dat de banen probleemloos bespeelbaar zijn.

We zullen bij het vrijgeven van de banen dan ook voorzichtig zijn. Er kan snel veel schade worden aangebracht.

 

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 299 430 411 (van het clubhuis)

Tennis & Padel vereniging Elckerlyc

Van IJsendijkstraat 64
1442 CR Purmerend