Tennis en Padel Vereniging Elckerlyc

Tennisvereniging Elckerlyc is opgericht op 31 augustus 1975.

In augustus 2025 zal hier zeker aandacht aan gegeven worden!

Heb je vragen over wat dan ook, mail die dan naar: [email protected]
De vragen komen dan terecht bij Mark Overmars van de RTC die zal zorgen dat je antwoord krijgt.

Hoe komt onze vereniging aan de naam Elckerlyc?

Onze vereniging heeft een bijzondere naam. En ook ons open toernooi – het Vijf Sinnen – klinkt niet bepaald alledaags. Wie bedacht deze namen? En waarom? Lees het in dit stukje historie.

Elckerlyc

Het was Hermen Lequin die voor de tennisvereniging de naam 'Elckerlyc' bedacht.

Elckerlyc betekent: Iedereen of Alleman. Elckerlyc is de hoofdpersoon in een toneelstuk ''De Elckerlyc''. Hoe oud het toneelspel is, is niet bekend. Ook wie de oorspronkelijke schrijver is weet men niet.

De oudste bekende 'Elckerlyc' is geschreven in 1496, maar het oorspronkelijke toneelstuk is eerder ontstaan. Het toneelstuk is vaak en in vele Europese landen opgevoerd. Mensen die het kunnen weten schrijver erover als: ''het aangrijpendste drama dat in West-Europa in de middeleeuwen tot stand gekomen is.''

Vijf Sinnen

In het toneelspel is Elckerlyc de zondige mens die zijn leven moet beteren. Uiteindelijk lukt hem dat. Er komen vele personages in het spel voor die hem daarbij helpen. Ook de ‘Vijf Sinnen’ komt bij Elckerlyc. Vijf Sinnen = Vijf Zinnen: het menselijke waarnemingsvermogen. Er wordt ook wel ‘verstand’ mee bedoeld of ‘de vijf zintuigen’. Men zegt ook nu nog wel: "Bij zinnen zijn" of: "Ze alle vijf op een rijtje hebben". (‘of juist niet’, hoor je trouwens vaker).

Nu weet je dus ook waarom ons open toernooi ‘het 5 Sinnen’ genoemd is.

Wil je meer weten over de Elckerlyc? Ga naar de bibliotheek. De tekst van de Elckerlyc in Middelnederlands met een vertaling in het hedendaagse Nederlands is er in diverse uitgaven. Ondanks het feit dat de personages in het spel allegorisch (symbolisch) zijn, komen ze – ook in deze tijd nog – levensecht over.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 299 430 411 (van het clubhuis)

Tennis & Padel vereniging Elckerlyc

Van IJsendijkstraat 64
1442 CR Purmerend

KVK-nummer

40624053